↑ Åter till Förskolan

Maten på Karstorp

Det är inte många förskolor som kan stoltsera med att ha en alldeles egen kokerska, men det kan Karstorps Naturförskola och det är vi jätteglada för! I köket på Karstorp arbetar Emmy, som utöver att laga all den goda maten även håller rent och fint i lokalerna.

I Emmys kök är inga halvfabrikat som pulvermos, färdiga såser eller krämer välkomna. All mat lagas på plats av Emmy. Trots en tuff budget ligger andelen ekologiska och kravmärkta varor på hela 34%. Vid skördetid används de grönsaker och kryddor som barnen själva odlat i sina trädgårdsland. Barnen får en relation till den mat de äter och de äter bra, intygar Emmy.

Barnen får följa sin mat från jord till bord. Det är en viktig del för barnens matrelation att få följa med ut i trädgården och själva känna, lukta och smaka. Det blir en upplevelse för dem att det som ser ut som gräs faktiskt är mat, något man inte minst ser bland många vuxna idag.

”Det är många vuxna som inte vet hur oregano, persilja eller något så vanligt som dill ser ut”, konstaterar Emmy. Hon har som mål att barnen ska ha en ordentlig kryddträdgård.

En dag i veckan serveras vegetariskt. Detta är något kommunen uppmuntrar till, av flera olika anledningar:

Grönsaker, rotfrukter och baljväxter finns värdefulla vitaminer, mineraler och spårämnen som är viktiga för oss. Vegetarisk mat kan vidga vyerna och ge oss fler rätter att välja mellan. Vi behöver lära oss att äta livsmedel som kommer ifrån lägre nivåer i näringskedjan – ju högre upp vi kommer desto mer energi har det gått åt för att tillverka maten.

Det är bra att våra barn blir bekanta med en så variationsrik kost som möjligt. Det kan vara spännande att lära sig att grönsaker inte bara består av gurka, sallad, paprika och tomat i kall form, utan att det finns massor av god, varm vegetarisk mat.

Mjölk serveras till alla måltider på Karstorps Naturförskola. Titt som tätt får barnen önskemat, då de tillsammans komponerar ihop en egen veckomatsedel åt Emmy. Man har även internationella veckor då det serveras spännande mat från andra länder. Då passar man samtidigt på att lära sig lite om länderna.

Minst en gång i månaden lagas maten ute. Barnen får då vara med och förbereda grönsaker eller baka bröd. Maten lagas över öppen eld och/eller i stormkök. Barnen lär sig att mat kan lagas ute och på många olika sätt.

Emmys mat älskas av barnen och föräldrarna ber ideligen henne om att få recept på hennes rätter. Barnen vill äta samma mat hemma.

1. Emmy Fridlund

Vilken ära! Vilken vacker sida! Jag tack och bugar av tacksamhet :-) ( jag hoppas i <3 Emmy kopparna kommer att finnas till försäljning på karstorp inom en snar framtid 😀 ).

2. ciccie

Tack snälla Emmy och Signhild för den roliga ”knasdagen” idag. Buster och Freddy genom mamma Ciccie

Kommentarer ej tillåtna.